Over Bonte Zwaan

In de Houthavens van Amsterdam ligt de drijvende broedplaats met ruim 2600 m2 atelierruimtes in combinatie met commerciële ruimtes van bijna 800 m2. Het drijvende kantoor is gebouwd op de NDSM-werf in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij in 1966. Destijds droeg het drijvende kantoor de naam: bouwnummer 2906.

In 1980, na het vertrek van de KNSM, vestigt de Nederlandse schippersbeurs zich op het schip. Voor de binnenschippers die erop hun vracht wachtten was de Bonte Zwaan meer dan een plaats waar handel werd gedreven. Het was een Amsterdams thuis voor schippers en hun gezinnen waar belangrijke aspecten van het schippersleven samenkwamen. De Ligplaats van de Bonte Zwaan veranderde ook door deze nieuwe invulling. Zo werd de eerdere locatie, de verbindingsdam bij het KNSM-eiland, ingeruild voor de nieuwe ligplaats de voormalige Pontsteiger bij de Houthaven.

Zijn naam kreeg De Bonte Zwaan zoals de velen Zwanen in die tijd die verspreid lagen over de Nederlandse havensteden. Deze binnenvaartcentra werden gesticht en beheert door de Algemene Maatschappij Voor Varenden.

In 2002 werd de Key eigenaar van de Bonte Zwaan. Met subsidies van de gemeente Amsterdam werd het drijvende kantoor omgetoverd tot broedplaats.

Eind 2005 werd de Stichting Bonte Zwaan opgericht die aanvankelijk het beheer van de broedplaats op zich nam. In 2007 werd het beheer aan Stichting Kunstwerk Loods6 overgedragen.

Schippersbeurs Amsterdam – Nationaal archief, Hans van Dijk/Anefo
Collectie Maritiem Museum Rotterdam. afkomstig uit de Nedlloyd-collectie. Fotograaf onbekend.